Update vanuit Zuid-Afrika

De 6e Africlownstour is begonnen bij Elvira Rota Village in Bapsfontein. Voor ons was het 5 jaar een traditie om in dit huis te eindigen met een wervelde voorstelling vol ontspanning en vrolijkheid. Niet alle tradities kunnen in ere gehouden worden en deze hebben we met plezier doorbroken. Toen wij vrijdagochtend aankwamen in Bapsfontein werden we hartelijk begroet door bekenden en voor ons onbekenden. De diverse knuffelpartijen, en daarna de neus te hebbben opgezet kon de voorstelling beginnen. Een prachtig samenzijn, met mensen met een beperking, vol plezier, muziek en dans. Iedereen heeft genoten! Na iedereen weer dag te hebben gezegd zijn we richting Hazyview gereden. Hazyview ligt dichtbij het Krugerpark.

Deze 6 uur durende reis was meer dan de moeite waard. We waren heel blij om onze gastvrouw Rinske te ontmoeten. Rinske begeleidt meerdere projecten in de communities Justicia en Huntington. We hebben zaterdag gespeeld voor kinderen die nog nooit een clown hebben gezien. Deze kinderen moeten iedere dag zelf zorgen dat ze weer eten en drinken hebben. En de weeskinderen worden bijgestaan door Tiyimiseleni Home Based Care Centre. Naar veel van deze kinderen wordt niet omgekeken. Zij zullen in alle eenzaamheid sterven zonder dat iemand van hun bestaan heeft geweten.

Voor ons, de Africlowns, de plek om onze stichting waar te maken. Juist voor deze weeskinderen is het belangrijk om even te kunnen lachen en ontspannen samen te zijn. De verbazing bij de kinderen was groots; drie witte mensen die een rode neus opzetten en dan speciaal voor hen een voorstelling komen geven. Tijdens de twee interactieve voorstellingen gezongen, gedanst en gelachen. We hebben timide eenzame gezichten zien veranderen  in een bescheiden soms vrolijke lach! Ons doel is bereikt!
Onze derde dag was net zo speciaal als de eerste twee dagen. Vandaag waren we in het Eldery Home in Huntington. Van te voren weet je nooit waar je komt voor hoeveel kinderen of volwassenen je gaat spelen. Dit bezoek overtrof onze verwachtingen.

Het Hayisekaavi Nursing Kome wordt gerund door een 22 jarige jongeman! Nyiko zorgt, samen met 10 vrijwilligsters voor 15 ouderen met een psychisch of lichamelijk probleem. Zonder Nyiko zouden ook deze groep oude mensen aan hun lot worden over gelaten. Toen we aankwamen zaten er al 30 mensen onder de boom en er kwamen er nog meer bij. Nyiko had alle ouderen uitgenodigd.
Wij, de Africlowns, hebben de ouderen veel individuele aandacht gegeven en samen gedanst, gezongen en muziek gemaakt. Het was fantastisch om te zien en te ervaren dat we de ouderen een mooi zondag hebben bezorgd.
Na de ouderen stonden de weeskinderen al klaar om te genieten van de voorstelling. Voor een 200 kinderen hebben we onze voorstelling buiten gegeven.

Tot de volgende update!