Laatste dagen Zuid-Afrika

Donderdag 7 mei
Donderdag 7 mei stond in het teken van drie nieuwe adressen. Deze drie locaties zijn gesponsord door de stichting Mamma’s. Ons eerste optreden vond plaats in een buitenwijk van Johannesburg. Ook hier zijn de woon- en leefomstandigheden slecht! In de dagopvang worden 80 peuters en kleuters opgevangen. Het was te koud om buiten te spelen. De leiding had geregeld dat we in de naastgelegen kerk
konden spelen. Buiten zagen we een rat lopen, binnen maakten we het feestelijk en gezellig om de grote zorgen van de kleine kinderen te laten vergeten. De kinderen zagen voor het eerst clowns en deze waren nog wit ook! En geen een kind was bang. Van plezier stonden ze op de stoelen van de kerk te dansen. Ze vonden het allemaal prachtig en deden actief mee. Voor deze kleintjes mocht er geen einde aan ons samenzijn komen. Ze wilden meer…ze wilden ons voor altijd! De peuters en kleuters lachten, dansten en maakten pret voor 10!

Ons volgende bezoek was bij een opvang voor peuters en kleuters. Deze opvang is in Benoni, een buitenwijk van Johannesburg. Bij een tankstation hebben we met Stella afgesproken. Stella is de leidster van de opvang. Ze reed ons voor naar de plek waar de kinderen al op ons zaten te wachten. Ze wachtten in een kleine circustent op het terrein waar een piepklein keukentjes stond. Hier wordt iedere dag een voedzame maaltijd voor de kinderen klaargemaakt. In de de moestuin staan jonge moeders, met allemaal een baby op de rug, te werken. Ook de moeders zijn nieuwsgierig en komen naar de tent. Een deel van de kinderen heeft direct veel plezier, en dit zien de kinderen die eerst angstig op afstand zitten te kijken. Na een poosje hebben we ze allemaal zien lachen en iedereen heeft gedanst! Onder de kleurrijke lappen zijn we over het terreintje gelopen en ook op straat. De politieauto’s moesten voor ons stoppen en wachten. De kinderen zongen een lied voor ons; Look at the mountain, look at the valley, take your time and just look around. Zingen is een van de activiteiten die veel gedaan wordt in de dagopvang voor jonge kinderen. Als er geen speelgoed is, is dit het beste alternatief…zingen kan iedereen en geeft plezier! Nadat we afscheid hebben genomen bracht Stella ons naar het volgende adres.

Kids Haven, in de wijk Benoni, is een een dag en nachtopvang voor wees- en straatkinderen. Het is een een huis voor jong en oud. We gaven de interactieve voorstelling voor een groep kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Kinderen die al veel problemen en verdriet hebben gehad. Een meisje van 17 jaar zorgt voor haar jonge zusjes en die heeft sinds jaren weer gelachen, ontspannen en haar voorgaande ellende even kunnen vergeten. De kleintjes deden direct enthousiast mee, zodra de verdwijntruc van Pluum kwam hadden we ook alle aandacht van de pubers. Bij deze bijzondere groep was ook ons doel weer bereikt. Jong en oud iedereen is het waard om er te zijn! En samen met hen hebben we dat goed gevoeld.

Vrijdag 8 mei
Vrijdag 8 mei was onze 2e dag met Christi. Samen met Christi reden we naar onze eerste adres toe. Een school met 250 leerlingen in Mayfair West, Johannesburg. We werden hartelijk ontvangen door Mandy Baitey, de directrice van de school. Dankzij materialen, die ze krijgt van andere scholen, kan ze hier kinderen les geven. In de grote zaal gaven onze voorstelling aan de hele school. Niet alleen de kinderen hebben plezier ook de leerkrachten en het overige personeel doen enthousiast mee. Voor het eerst van je leven door een loep kijken is een openbaring! Ook de actie met de lappen naar en met elkaar gooien gaf grote hilariteit. Het was een groots feest! We laten veel materialen op school achter.

Onverwachts hebben we Bob Nameng kunnen bereiken en we spraken in Soweto met hem af. In Nederland hebben we steeds contact met hem proberen te krijgen…en dit lukte niet. Bob vangt veel weeskinderen, jongeren en ouderen op. Wij waren blij dat we hem nu toch te pakken hadden. Hij bracht ons direct naar een dagopvang, voor kinderen van 0 tot 6 jaar, toe. Jehanne de opvangmoeder was blij met ons bezoek. We kleedden ons om in haar huiskamer en ondertussen werden de kleintjes op het binnenplaatsje gezet. Met muziek startten we, we speelden samen met de kinderen, het was ook hier een samenzijn met veel lach, dans en plezier. We namen afscheid en beloofden terug te komen!

Onze clownskleren lieten we aan om direct de volgende voorstelling te geven bij het project KIP town in Kliptown, een van wijken in Soweto.
Bij KIP town worden jonge en oudere kinderen opgevangen. De kinderen krijgen hier een maaltijd, de enige van de dag. Ze worden hier opgevangen omdat er geen thuis is. Voor de grote groep kinderen gaven we onze voorstelling, die enthousiast reageerden. Een onverwachts bezoek van drie clowns was een groot cadeau. Een cadeau waarmee je kon lachen, spelen, dansen, ontspannen, verbazen en zingen.

Ook hier namen we afscheid, met de belofte terug te komen! We reden naar onze 4e adres door Soweto. Bij Push, in Eldorado park, Soweto werd al op ons gewacht. 250 kinderen, pubers, volwassenen en ouderen zaten klaar op wat komen ging. Met de muzikale start was de grote verrassing voor ons publiek begonnen! We hebben moeten rennen, roepen, ruim en groot moeten spelen. Het terrein was heel groot en we wilden iedereen aandacht geven en bereiken. En dat was goed gelukt met muziek, de truc, de loepen, de sjaals en de kleurrijke lappen. 250 kinderen, pubers, volwassenen en ouderen gaan blij en tevreden naar ‘huis’.

Zaterdag 9 mei
Zaterdag 9 mei hebben we onze tour afgesloten met ons bezoek aan Little Eden. Hier komen we ieder jaar weer terug. In Little Eden wonen 200 mensen met een beperking. Mensen die hun leven lang aan bed gekluisterd zijn. We maakten muziek en zijn in verschillende kamers aanwezig. We gaven iedere cliënt persoonlijke aandacht aan bed of in een stoel. Onze contacten waren intiem, vol aandacht en zorg.
Little Eden was voor ons een bijzondere afsluiting van een actieve en dankbare 6e tour!