Dansen, zingen en genieten

Maandag 4 mei
We staan om 8.00 uur bij het hek van de Meketse school in Justicia. Een school met 600 leerlingen en acht lokalen. In een lokaal zitten 70 á 80 leerlingen. Vandaag wordt er een nieuw lokaal geopend en de Africlowns mochten hierbij aanwezig zijn. Dit ging gepaard met mooie dansen en toespraken van leerlingen. Voordat dit feest plaatsvindt, spelen we eerst nog voor vier grote groepen. De kinderen zitten in de schaduw onder een grote boom. In alle rust en tijd kunnen ze aan ons wennen, onze aanloop naar de groep is ongeveer 150 meter. De jongsten zijn even afwachtend, de prachtige muziek doet hen smelten en ontspannen. De kinderen hebben er zin in! Er is weer veel interactie, dans en blijdschap. In Zuid-Afrika zijn de kinderen niet gewend dat ze vrij kunnen reageren, de scholen zijn heel streng de lessen worden opgedreund en massaal nagezegd. Daarom is het prachtig om ze zien en te horen dat ze zich bij ons vrij voelen om zicht te uiten en heerlijk te ontspannen. De directeur is blij met ons bezoek en na afloop zegt hij dat de kinderen met een open mind naar huis zullen gaan. Ze hebben genoten!

Dinsdag 5 mei
Vandaag zijn we op het voor ons bekende Ivorypark geweest. Het is de 3e keer dat we hier zijn. We worden opgewacht door Henny en Trees Stege van Stiching Tswaranang. Zij begeleiden ons vandaag door het vluchtelingenkamp. Hier spelen we bij twee crèches en voor een groep ouderen. Nadat we Henny en Trees hebben begroet rijden we achter hen aan en zien dat het Ivorypark nog groter is geworden. Zuid-Afrika heeft veel vluchtelingen. De woon- en leefomstandigheden zijn niet te beschrijven…..
Bij de eerste crèche aangekomen kleden wij ons snel om en ondertussen komen de peuters en ouderen binnen. Een voorstelling geven aan deze samenstelling van jong en oud bij elkaar is heel bijzonder en een prachtige combinatie. Het wordt een samenzijn waarin weer alles kan en mag. De kleurrijke sjaals, de truc van Pluum ( het piepkleine roze doekje dat verdwijnt) en de loepen blijven iedereen verbazen. Het is weer een groot zorgeloos feest! Jong en oud danst, zingt en lacht met elkaar.
Woensdag 6 mei
Deze dag zijn we in Soweto geweest bij de stichting Orange Babies. We worden hartelijk door een groep medewerksters ontvangen met zang en dans. In korte tijd staan alle medewerkster (meer dan 20) voor ons te zingen en te dansen. Wij worden direct op de dansvloer getrokken en de muzikale ontvangst duurt bijna een half uur! Een start als deze vergeet je nooit meer…fantastisch. Orange babies vangt tot 12 uur peuters en kleuters op, vanaf 12 uur worden een grote groep ouderen opgevangen en na 3 uur worden weeskinderen opgevangen. Voor en met deze 3 groepen (totaal 400 kinderen en ouderen) hebben we prachtige uren gevuld met de interactieve voorstelling. Ook hier is er op creatieve manieren ingegaan op de impulsen en reacties van de kinderen en de ouderen.
‘Let’s give them a reason to smile’