Africlownstour 2023

20 oktober – 29 oktober 2023

Stronger together.
“A team shows what people of different cultural backgrounds can do when they work together”

Na 3 ½ jaar zijn we weer vertrokken naar Zuid Afrika en aan onze 11e Ariclownstour begonnen. Ook dit keer hadden wij er zin in! Vanuit een herfstachtig Nederland zijn we vertrokken om in het zonnige Zuid-Afrikaanse lenteweer te arriveren. Dit jaar stond onze voorstelling in het teken van veel kleur en muziek. Met boomwhackers, regenbooglappen en de sax van clown Puk was het weer een feest met veel actie-reactie en interactie en vrolijkheid. Alle kinderen en volwassenen hebben samen met ons en met elkaar genoten. Christi, woonachtig in Zuid-Afrika, heeft ons de hele week begeleid en bijgestaan tijdens de tour. Ook dit keer hebben we bekende en vertrouwde locaties bezocht. Zoals weeshuizen, huizen voor gehandicapten, scholen en andere projecten in en buiten de stad Johannesburg en in de townships.

Zaterdag 21 oktober.

De proteabloem staat voor kracht, moed en veerkracht, de plant overleeft in extreme klimaatomstandigheden. Ook symboliseren de Protea’s diversiteit vanwege de honderden variaties in kleur.
Photo by Adalia Botha on Unsplash

De eerste voorstelling spelen we bij Safe Study, een naschools verrijkingsprogramma in Bez Valley. Via een combinatie van kunstverrijking, academische ondersteuning en geestelijk welzijn bieden de begeleiders een veilige en educatieve omgeving voor kinderen en jongeren (vluchtelingen). We worden hartelijk ontvangen door Uncle Lassie die ons een rondleiding geeft. In de grote hal zijn jong en oud drukdoende met allerlei activiteiten (spelletjes, computer, kralen, koken). In een andere hal wordt muziekles gegeven. En zodra ze weten dat wij er zijn, worden we welkom geheten met muziek en liedjes. Onze eerste emoties komen los. Uncle Lassie laat ons de ruimte zien waar we gaan spelen en de ruimte is perfect. Wij kleden ons om en zijn klaar voor de eerste voorstelling van 2023! Spannend voor ons en de 100 kinderen, jongeren en volwassenen. Er is mooie aandacht en plezier. De kinderen zijn eerst nog voorzichtig in het uiten van hun emoties, maar komen los bij de muziek van Puk en de boomwackers. Bange Pluum in een paal is hilarisch voor ze. We eindigen met muziek en de kleurrijke lappen, hieronder voelen ze zich vrij en blij. Wij hopen deze groep meer kracht, moed en veerkracht te hebben geven met onze voorstelling.  We zijn tevreden met deze eerste voorstelling. De voorstelling staat als de Pointi Tower!

Reactie van Gerrit Leeflang vanuit Nederland op onze eerste voorstelling: “Ik zie en hoor bijna dat de clowns van de kliniek hebben staan spelen voor groot en klein publiek, de kinderen verkleurden maar waren toch niet ziek, de kleintjes groeiden uit tot reuzen, ik zag het aan hun neuzen, zo zullen ze blijven, is mijn stelling tot de tweede voorstelling. Laat de wereld er maar aan wennen, zo gaan we ze leren kennen.”

Maandag 23 oktober

Geelhout; een boom die kleur bekent.
Photo by Vijayasimha BR on Unsplash

Vanmorgen zijn we op de Mayfairschool geweest, en hier geven we vrijdag de voorstelling en vandaag een workshop aan grade 6. Op deze school zijn we al een paar keer geweest en de directrice had de vraag of we aan deze groep 6 een workshop weerbaarheid wilden geven. In de workshop kwamen veel onderwerpen terug zoals: jezelf zijn, zelfbewust zijn, zelfvertrouwen, veilig voelen, vertrouwen in een ander. Deze onderwerpen vormen een basis om goed om te gaan met onzekerheden waaronder ook pestgedrag en……

Voor de leerlingen en leerkrachten was het even wennen om aan de workshop mee te doen. (in ZA is dit nog onbekend). Donderdag gaven we de 2e workhop (verdieping). We zijn allemaal goed op weg om kleur te bekennen!

Vanmiddag gingen we naar Little Eden in Edenvale. Op deze locatie komen we ieder jaar. Little Eden is een organisatie die levenslange zorg biedt aan 300 kinderen en volwassenen met een ernstige lichamelijke en geestelijke beperking waar ze met liefde en zorg opgevangen worden.

Ook hier worden we hartelijk ontvangen door Nicolette die we al jaren kennen. Nicolette geeft ons een rondleiding en laat trots aan ons zien dat er nieuwe voorzieningen zijn: een ziekenhuiskamer een fysiotherapeut en een tandarts. Na de rondleiding kleden we ons om en ‘spelen’ op twee groepen. Hier geen voorstelling, wel 1 op 1 contact, met kleine attributen zoals; bellenblaas, mondharmonica, sjaals…en muziek van de sax. De contacten zijn bijzonder, intiem en prettig. Later horen we dat ze de bewoners na een jaar weer hebben zien lachen. En daar zijn de Africlowns voor! Na het afscheid rijden we met een goed gevoel terug naar ons ‘thuisadres’ van deze week. Onderweg is het zonnig en Johannesburg bloeit paars van de Jacarandabomen.

Dinsdag 23 oktober

De flamboyante boom symboliseert trots, hoop en rust.
Photo by Victória Duarte on Unsplash

Vandaag zijn we naar De Amandelboom geweest. Een groot en ruim project voor kwetsbare baby’s die veilige zorg nodig hebben. De Amandelboom is sinds de oprichting aanzienlijk gegroeid. Zina was blij dat we er waren en gaf ons een rondleiding over het terrein. Het is groot, met babykamers, peuter- en kleuteropvang, een school tot groep 4 en zes huizen waar de weeskinderen wonen met een ‘mama’. Heel graag willen ze uitbreiden met meer huizen omdat dit noodzakelijk is.

Ze hebben de kinderen goed voorbereid door gisteren een juf als clown te laten zien en voelen. Dit is goed te merken, het publiek is dit keer jong en niet bang voor ons. Ze hebben veel plezier en genieten van de voorstelling. Ook de begeleiders en leerkrachten zingen en dansen mee. De Africlowns brengen niet alleen een lach bij de kinderen, we brengen ook ontspanning en aandacht aan de begeleiders en alle personeelsleden.

We wensen de bewoners en de medewerkers trots, hoop en rust toe.

Met een tevreden gevoel rijden we bijna het terrein van de Amandelboom weer uit. Eerst volgt er nog een strenge controle door de portier. Alle papieren van onze chauffeur Willem Hans wil hij nogmaals zien en de gehele kofferbak wordt grondig gecontroleerd. Helemaal goed!

Woensdag 25 oktober

De Bougainvillea staat symbool voor bescherming. In Zuid-Afrika groeit de Bougainvillea in roze, rode, lila en oranje bloemen.
Photo by Evgenia Stergioula on Unsplash

Vandaag zijn we naar Bapsfontein gereden, hier staat het Elvira Rota Village. Dit is de 2e locatie van Little Eden. Onderweg genieten we van de bloeiende bomen, de gekleurde aarde en de actieve bevolking.

In Elvira Rota Village, het landgoed van 43 hectare in Bapsfontein, genieten ze van de vrijheid om te wandelen in de zon, te paardrijden en fietsen. Ook doen enkele bewoners mee aan landbouwactiviteiten en huishoudelijke klusjes. Dit soort activiteiten zorgt voor een gevoel van prestatie en ‘erbij horen’, wat bijdraagt ​​aan hun welzijn. Ze zijn erg trots op hun verantwoordelijkheden en nemen deze serieus.

Het is de 10e keer dat we op de boerderij zijn geweest. De bewoners zaten al klaar. Allemaal buiten in schaduw. 150 mensen, jong en oud, in afwachting wat komen ging. Vanwege een verbouwing konden we niet in de grote zaal spelen, hier sliepen de bewoners tijdelijk. Gelukkig was er voor iedereen plek in de schaduw, een welkome bescherming. Het is vandaag 32 graden! Op de boerderij weten wij altijd dat het een dolle boel wordt. Een deel van de bewoners doet altijd enthousiast mee en pakt de materialen vol overgave. Bij een groot deel van de mensen spelen we 1 op 1 en we proberen iedereen met zorg en liefde aandacht te geven. Het was weer een muzikaal en feestelijk samen zijn op de boerderij.

We laten de boomwackers en de grote ballen achter, deze kunnen ze goed gebruiken bij de therapieën. Door een blij publiek worden we uitgezwaaid en iedereen hoopt ons snel weer te zien.

Donderdag 26 oktober

De moerbeiboom symboliseert het pad naar verlichting. De moerbeiboom maakt je ijzersterk!
Photo by Dmitry Bukhantsov on Unsplash

Vanmorgen hebben we de 2e workshop gegeven aan grade 6 van de                                Mayfairschool. Het vervolg van de 1e workshop stond vooral in het teken van plezier en verbinding. De leerlingen deden, met respect voor elkaar, mee en hun enthousiasme groeide. Voor hun toekomst hebben we ze een stukje mee kunnen geven om zichzelf te mogen zijn, ze meer zelfvertrouwen en een beter gevoel van veiligheid gegeven en vooral vertrouwen in een ander hebben. We wensen ze een steviger basis voor hun toekomst van onzekerheden. De leerkrachten en de directrice zijn geïnspireerd, en kunnen verder met activiteiten voor de leerlingen zodat ze zich verder sterker ontwikkelen. Met een boek vol ideeën nemen we afscheid.

Vanmiddag zijn we naar Magaliessig gereden. We rijden door het berggebied van Magaliessig op weg naar het dorp van de familie Cloete. Marion en Con verkochten 30 jaar geleden hun huis om Botshabelo te starten een dorp waar ze met hun 3 kinderen werkten. Het project wordt nu gerund door hun dochters Leigh en Nicole en de schoonzonen. In het dorp wonen 1000 mensen. Er is een weeshuis, school, medische kliniek en een biologische boerderij. Een bijzondere gemeenschap hebben wij ervaren. Toen wij er waren was er geen gas, voor alle mensen werd er kookt op het houtvuur. Na de voorstelling hebben we een rondleiding gekregen en die heeft een grote indruk bij ons achter gelaten. Respect voor mensen zoals de familie Cloete!

Mister Wisdom brengt ons naar onze kleedruimte en wij maken ons klaar voor de volgende show. Vandaag is het weer rond 30 graden. Alle kinderen, pubers en volwassenen zitten in de schaduw van de boom. Ook nu is de aandacht weer groot. Het publiek geniet van de muziek, de kleurrijke lappen en de ballen. Samen hebben we veel plezier en iedereen is vrolijk. Na de voorstelling krijgen we een rondleiding over het grote terrein. En dit maakt een bijzondere indruk op ons. Het is een bijzonder dorp waar jong en oud veilig kunnen leven en ontwikkelen. Een goede plek met meer licht en zicht op een betere toekomst.

Vrijdag 27 oktober

De Jacarandaboom vertegenwoordigt wijsheid, wedergeboorte, rijkdom en geluk. Wij hebben de Jacarandabomen volop zien bloeien. Zuid-Afrika was een paarse zee van deze geurende bomen. En dit maakt Johannesburg tot werelds grootste aangeplante stedelijke bos.
Photo by Emily Jones on Unsplash

Vandaag rijden we naar de Mayair school waar we onze voorstelling geven voor de hele school. Als we aankomen is Kim Ludbrook (Award winning photojournalist @epaphotos, published in Time, Newsweek, NYT, The Guardian, The Times, Nat Geo) er al. We zijn blij en trots om elkaar weer te zien. Na een kop koffie kleden we ons om in de biblotheek van de school. We spelen in de grote hal, buiten is het veel te warm. 300 leerlingen en de leerkrachten zitten geduldig te wachten op wat komen gaat. Met muziek komen we op en het publiek is direct verrast. De aandacht is weer fantastisch, iedereen lacht, doet mee en heeft plezier. Altijd is het voor ons een feest om voor een enthousiaste groep te spelen. Vooral als ze reageren met verbazing en grote pret in hun ogen. Even alle zorgen van het leven vergeten. Met alle leerlingen en leerkrachten eindigen we onder de gekleurde lappen over het schoolplein. Het was één grote happening. Wij wensen alle leerlingen en leerkrachten wijsheid, wedergeboorte, rijkdom en geluk toe.

Na afscheid genomen te hebben zijn we naar Soweto gereden voor onze laatste voorstelling. En deze was bij de organisatie PUSH. PUSH is een organisatie die dagopvang verzorgt voor wees- en kwetsbare kinderen. Ze bieden ook psychosociale ondersteuning. Ook is er altijd naschoolse opvang met verschillende activiteiten en iedere kind krijgt na school een maaltijd aangeboden.

Bij PUSH in Soweto aangekomen worden we hartelijk begroet door Lorna en haar medewerksters, we zijn blij elkaar weer te zien. De kinderen en pubers worden in de grote zaal neergezet en wij kleden ons snel om. Het verschil in kinderen is hier goed te zien, van heel open tot gesloten door de omstandigheden. Met onze show hebben we iedereen kunnen laten ontspannen en iedereen het gevoel kunnen geven dat ze het meer dan waard zijn. Er is gelachen, gedanst en met verbazing naar de voorstelling gekeken. Het plezier is weer groot als we eindigen, in optocht over het terrein, onder de lappen. De wereld is dan voor iedereen even kleurrijk, we wensen dat iedereen dit gevoel kan vasthouden. Ook hier nemen we afscheid met stevige omarmingen en beloven terug te komen. Met de wens gezondheid, veiligheid en liefde voor alle kinderen en volwassenen in Zuid Afrika rijden we terug naar hun ‘thuisadres”.

“Liefde moet zijn als een boom, met zijn wortels diep in de aarde, maar met zijn takken uitgestrekt naar de hemel.”
– Bertrand Russell, filosoof, wiskundige en Nobelprijswinnaar literatuur

 

Zaterdag 28 oktober

Een Afrikaans spreekwoord luidt: ‘Wijsheid begint met het besef dat onze twee armen de stam van de baobab niet kunnen omarmen. Maar als we de handen ineenslaan, is het mogelijk dat wij elkaar kunnen versterken en verrijken. Dan wordt wijsheid geboren.’
Photo by Leon Pauleikhoff on Unsplash

Vandaag was onze laatste dag in Johannesburg. Zuid-Afrika maakte zich klaar voor de belangrijkste finale van dit jaar: het rugbyteam de Springbokken tegen Nieuw-Zeeland. De Springbokken zijn een voorbeeld voor de inwoners van Zuid-Afrika, een gemengd team dat voor kracht met elkaar staat. Een gemengd team bestaande uit BOMEN van kerels met alle kleuren van de regenboog. Siya Kolosi, de aanvoerder van het team, is opgegroeid in één van de vele townships in Zuid-Afrika. Hij is nu een inspiratie voor veel kinderen en volwassenen. De wedstrijd hebben we gezien op het vliegveld en wat was het spannend. De Springbokken hebben gewonnen! Zaterdag staan de 2 grootste finales van Zuid-Afrika op de voorpagina van de krant! Wij zijn geworteld en zo trots als een…….

Africlowns in de krant.

Wij, Peter, Willem Hans en ik hebben samen een bijzondere week met mooie contacten, kleurrijke mensen en intieme momenten, meegemaakt. Het was goed om op iedere locatie te zijn en iedereen ontspanning te geven met onze zorg en aandacht. Ook dit keer nemen we weer veel mee en laten nog meer achter.

Heel graag bedanken we, familie, vrienden, bekenden en buren die onze stichting de Africlowns hebben ondersteund. Mede dankzij jullie support hebben we ook dit jaar weer veel kinderen en volwassenen, die vaak onder heftige omstandigheden leven, hun zorgen even laten vergeten. Wij zijn trots dat we ons doel weer hebben bereikt: zoveel mogelijk kinderen en volwassenen laten meegenieten van de Africlowns! De belangstelling, mede dankzij de inzet van Christi Sa, Carmen en vakkundige fotografen en pers, waren fantastisch.

Met kleurrijke groet,

Willem Hans Elbrecht
Peter Vrinds
Jans Koopmans

Foto’s vind je hier.

  1 reactie op “Africlownstour 2023

  1. 6 december 2023 om 06:18

    Wat ben ik blij dat http://www.Phoenix-Apeldoorn.nl (een internationale dans- en zangvereniging voor jong en oud) dit jaar jullie heeft uitgekozen als goed doel tijdens “dansen onder de kerstboom”. We hebben met geleende materialen oa jullie ongelofelijke prachtige foto’s de Veste (onze thuisbasis) mogen versieren.
    Dit om de mensen zo warm te maken en belangstelling geven voor de Africlowns.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *